Slijpvorm
Diamant - slijpvorm
Een ruwe diamant is dof en onregelmatig van vorm. De diamantslijper maakt er de schitterende diamant van. Hij bepaalt eerst de slijpvorm, welke afhankelijk is van het gewicht, de vorm en de zuiverheid van de diamant. Vervolgens wordt de diamant gezaagd en/of gesneden. Hierna worden de kleine vlakjes, wat men facetten noemt, in de diamant geslepen, waardoor hij zijn uiteindelijke, schitterende, vorm krijgt. Als laatste wordt de diamant in zuur uitgekookt om hem helemaal schoon te maken.
Er zijn verschillende slijpvormen.
Briljantslijpsel
Een diamant met ronde vorm, welke het meest populair is. Dit slijpsel heeft een ongekende schittering door de weerspiegeling van het licht. Een briljant is de duurste diamant, omdat deze bij het slipsel het meeste slijpverlies kent.
Prinsesslijpsel
Na de briljant is dit het meest bekende slijpsel. Dit vierkante slijpsel heeft meer facetten dan een carréslijpsel en een baquetteslijpsel namlijk 76, waardoor er eenmaximale schittering ontstaat.
Ovaalslijpsel
Laat een steen van hetzelfde karaat groter lijken en door de uitgerekte vorm wordt de schittering van de diamant versterkt. Eén van de beroemdste ovaalgeslepen diamanten is de Koh-I-Noor, een onderdeel van de britse kroonjuwelen.
Baquetteslijpsel
Een diamantvorm die een langwerpige vorm heeft )vandaar de franse benaming baquette”,`stokbroodje' met een vierhoekig facetgeslepen oppervlak.
Peerslijpsel
In het Frans heet dit Pendeloque. Diamanten in deze peervorm geslepen zijn mooi door hun asymmetrie.
Carréslijpsel
Diamantsieraden met het vierkante slijpsel gaan door hun strakke vormen in de richting van architectonische vormgeving.
Hartslijpsel
Deze diamantvorm is in principe een peervorm waarvan de top gekloofd is. Door de hartvorm die onstaat, is dit een zeer romantisch slijpsel.
Markiesslijpsel of Navette
De hoeken aan de uiteinden van dit slijpsel zorgen voor een optimale lichtreflectie. Dit slijpsel dankt zijn naam aan madame de Pompadour, de geliefde van Lodewijk XV.