Rozenhof Trouwringen Rozenhof Trouwringen Schoolweg 60, 7924 PN Veeningen 0528 39 1222 info@rozenhoftrouwringen.nl https://www.rozenhoftrouwringen.nl/img/rozenhof_og.png Contant, PIN, VVV Cadeaubon, Maestro, Visa, American Express, Diners Club International $$$$ Monday through Sunday from 10:00 tot 22:00, by appointment

0528 39 1222       06 5464 0941

Benieuwd naar onze acties? Bekijk acties

Ma t/m Zo : 10.00 - 22.00 (Alleen op afspraak)

Wat voor ringen zoekt u?

Over trouwen en ringen

Over trouwen en ringen

In de Middeleeuwen vond de kerk dat het tijd werd voor officiële huwelijksceremonies en een contract. Voor die tijd bestond het trouwen zoals wij dat kennen niet. Er werd alleen een mondelinge afspraak gemaakt en je was getrouwd.

Trouwen

De kerk heeft dus de trouwtraditie uitgevonden met openbare ceremonies in het bijzijn van een priester of dominee. Vanaf de 12e eeuw zijn huwelijksplechtigheden een normaal verschijnsel in heel Europa.

Trouwringen

De geschiedenis van de trouwring is mysterieus en begon aan de weelderige oevers van de Nijl bij de oude Egyptenaren. De trouwring is een eeuwige cirkel, een symbool van de eeuwigheid. Net als de tijd heeft de trouwring geen begin of eind. Hij komt steeds terug bij hetzelfde, net als het leven. De trouwring symboliseert daarmee de eeuwigdurende verbondenheid van man en vrouw. In leven en dood en in voor en tegenspoed.

Het gat in de ring heeft een speciale betekenis. Het is het symbool van de doorgang naar alle gebeurtenissen in het leven van de drager. De oude Egyptenaren dachten dat vanuit de ringvinger van de linkerhand de 'Vena Amoris' (de ader van liefde) rechtstreeks naar het hart liep. Sommige mensen dragen daarom nog steeds hun trouwring aan de linker ringvinger.

In Nederland zijn trouwringen vaak van goud, zilver, platina of een combinatie hiervan. Romeinse echtparen kozen vaak voor een ring van ijzer.

De Nederlandse traditie van het uitwisselen van trouwringen hebben we geërfd van de Romeinen. Zij gaven elkaar bij het trouwen een trouwring als officiële belofte van trouw. Daarnaast was het een duidelijk statement dat man en vrouw aan elkaar zijn verbonden en dus niet meer vrij zijn.

De trouwring was vroeger een geschenk van de man aan zijn aanstaande vrouw. Hij zocht de ring uit en gaf hem aan zijn vrouw. Vanaf de 19e eeuw ging ook de man een trouwring dragen. Tegenwoordig zoeken de partners vaak samen een ring uit.

Trouwen

De meeste Nederlanders dragen na het huwelijk de trouwring aan de rechter ringvinger. Alleen Rooms Katholieken dragen hem vaak links.

Tegenwoordig worden trouwringen steeds meer aangekleed met edelstenen die een symbolische waarde vertegenwoordigen, zoals:

  • De robijn als symbool van het hart
  • De saffier als reflectie van de hemel
  • De diamant als baken van onverwoestbare liefde
  • Aquamarijn voor een gelukkig huwelijksleven
  • Maansteen voor tevredenheid
  • Turkoois voor wilskracht

De magie van de (trouw)ring

Ringen, regenbogen, orkanen, klokken, bomen. De aarde is rond, draait om haar as en cirkelt rond de zon. Alles is rond. Rond is een natuurlijke vorm in de natuur. Een ring is een cirkel en een cirkel heeft sterke magische connotaties. De cirkel is zonder tijd en zonder eind. Daarom impliceert de cirkel een zich steeds herhalende, ononderbroken volkomenheid in tijd en ruimte.

"Alles probeert rond te zijn", zei een heilige van de Oglala Sioux ooit. "Het is de sterkste en meest natuurlijke vorm."

Onze levens glijden voorbij in zich steeds herhalende en met elkaar verweven cirkels. We staan op, gaan naar ons werk, komen thuis, gaan slapen en we staan weer op. Net als ons bloed. Dat circuleert in ons lichaam. We leven in een ritme van 24 uur en noemen dat onze biologische klok. Sommige mensen geloven in bioritmes: een fysieke cyclus van 23 dagen, een emotionele cyclus van 28 dagen en een mentale cyclus van 33 dagen.

Het is daarom niet raar dat ook de band tussen man en vrouw bezegeld wordt met het sterkste symbool, de meest krachtige natuurlijke vorm op onze aarde: de trouwring.

De religieuze betekenis van de trouwring

De trouwring is een belangrijk symbool bij christelijke huwelijken. De trouwring heeft echter geen religieuze betekenis. De trouwring bij christelijke huwelijken is alleen het symbool van de belofte van eeuwige liefde aan elkaar.

Ringen zijn sterke symbolen in de kerk. De Paus draagt bijvoorbeeld de Vissermansring. Dit is een gouden ring met een beeltenis van Petrus die zijn netten uitwerpt. De Paus gebruikt deze ring om officiële Pauselijke documenten mee te tekenen.

Bisschoppen dragen een ring om hun verbintenis met de kerk aan te geven. Sommige nonnen dragen een trouwring die hun spirituele huwelijk met god symboliseert. Dit geeft gelijk het belang van de ring in het christendom aan: de leiders dragen een ring als symbool van hun autoriteit.

De trouwring in het christelijke huwelijk symboliseert daarmee ook de overdracht van autoriteit aan de andere persoon. De trouwring wordt geschonken om aan te geven dat een waardevol bezit overgaat naar iemand anders.

De katholieke kerk introduceerde de trouwring in de huwelijksceremonie in de Middeleeuwen. De bruidegom schoof de trouwring beurtelings aan de duim, de wijsvinger en vervolgens de middelvinger en sprak daarbij de trouwgelofte "In de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest". Daarna schoof hij de trouwring om de ringvinger van de bruid.

De trouwring en de trouwgelofte

De trouwring is het zichtbare deel van twee mensen die zich aan elkaar committeren. Daarom heeft de ring vaak een belangrijke rol bij een huwelijksceremonie en de trouwgeloftes. Bijvoorbeeld:

  • Joods: "Bewaar, gij bent aan mij gewijd met deze ring volgens de wet van Mozes en van Israël."
  • Anglicaans, episcopaals en protestants: "Ik geef je deze ring als symbool van mijn liefde en met al dat ik ben en wat ik heb eer ik jou in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest."
  • Rooms-katholiek: "In de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest, neem en draag deze ring als teken van mijn liefde en trouw.''


Trouwringenspecialist
De beste van Nederland
Winnaar Toptrouwbedrijven 2020
Love Awards publiekprijs 2018
Instagram